Έξυπνη πόλη ή πόλη επιτήρησης;

Όπως αναφέρεται στο New Scientist, στο Τορόντο και σε πολλές άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, τα έργα «έξυπνης πόλης» βρίσκονται σε εξέλιξη. Η έννοια της υποδομής που συνδέεται με λογισμικό δεν είναι καινούργια. Το να χρησιμοποιούμε δεδομένα από την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για να βελτιώσουμε ενεργά την καθημερινή μας ζωή φαίνεται σαν μια αξιόλογη προσπάθεια.

Δεν πρόκειται απλώς για κάποια φουτουριστική ιδέα, καθώς τους τελευταίους 12 μήνες, η πόλη Hangzhou στην Κίνα συνεργάστηκε με την Alibaba και τη Foxcom για την κατασκευή του έργου «City Brain», όπου η τεχνητή νοημοσύνη άρχισε να διευθύνει την πόλη. Τον τελευταίο χρόνο η τεχνητή νοημοσύνη ρουφούσε κάθε σταγόνα δεδομένων που μπορούσε να πάρει τα εικονικά της χέρια. Ουσιαστικά κάθε κάτοικος παρακολουθείται. η δραστηριότητά τους στα κοινωνικά δίκτυα, οι αγορές τους, οι μετακινήσεις τους, οι μετακινήσεις τους – τα πάντα ανεβαίνουν στις βάσεις δεδομένων της AI, όπου λαμβάνονται αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο.

Ο δηλωμένος στόχος του έργου είναι να βελτιώσει τη ζωή στο Hangzhou αφήνοντας την τεχνητή νοημοσύνη να παρακολουθεί την κυκλοφορία, το έγκλημα, τις μετακινήσεις, τις αγορές, τις αλληλεπιδράσεις, τις γενικές μετακινήσεις και πολλά άλλα. Οι κάτοικοι παρακολουθούνταν τόσο γενικά όσο και συγκεκριμένα, με το City Brain ακόμη και συνδεδεμένο στα τοπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης – παρακολουθεί ακόμη και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Το έργο θεωρείται τεράστια επιτυχία και η Alibaba συσκευάζει τώρα το σύστημα για εξαγωγή σε άλλες πόλεις της Κίνας – και, τελικά, στον υπόλοιπο κόσμο. Μετά από ένα χρόνο με το νέο σύστημα, η κίνηση στις ώρες αιχμής μειώνεται κατά 10%, καθώς το σύστημα χρησιμοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες κάμερες διάσπαρτες σε όλη την πόλη, παρακολουθώντας την κίνηση σχεδόν κάθε αυτοκινήτου στους δρόμους. Μπορεί να ανιχνεύσει άμεσα ατυχήματα, μπλοκαρίσματα και να προβλέψει τη ροή της κυκλοφορίας 10 λεπτά νωρίτερα, και στη συνέχεια προσαρμόζει τα μοτίβα των φωτεινών σηματοδοτών σε ομοιόμορφη ροή. Η παράνομη στάθμευση παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο και το σύστημα θα επικοινωνήσει ακόμη και με μεμονωμένους μετακινούμενους για να προσφέρει παρακάμψεις και προειδοποιήσεις για τον καιρό.

Εδώ είναι ένα που αγαπά η αστυνομία. Εάν κάποιος παραβεί το νόμο, μπορεί επίσης να εντοπιστεί σε όλη την πόλη πριν παραληφθεί από την αστυνομία. Η πραγματικότητα είναι ότι μια πλήρως «έξυπνη» πόλη σημαίνει ότι σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής σας παρακολουθείται – τα ζητήματα απορρήτου είναι τεράστια.

Γιατί φαίνεται να λειτουργεί τόσο καλά στο Hangzhou; Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του έργου της Alibaba, Xian-Sheng Hua… «Στην Κίνα, οι άνθρωποι ενδιαφέρονται λιγότερο για την ιδιωτική ζωή, κάτι που μας επιτρέπει να κινούμαστε πιο γρήγορα».

“Είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε πότε οι άνθρωποι δεν ακολουθούν τα “φυσιολογικά” πρότυπα συμπεριφοράς. Έχοντας εντοπίσει άτομα που δεν είναι “φυσιολογικά”, μπορούν φυσικά να παρακολουθηθούν – και με ποιους συναντούν, πού πηγαίνουν και ούτω καθεξής μπορεί επίσης να είναι αναγνωρίστηκε γρήγορα», λέει ο Paul Bernal στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Ως τρόπος ελέγχου των κινημάτων αντιφρονούντων ή οτιδήποτε δεν αρέσει στις αρχές, είναι τέλειο».

Σύμφωνα με τον Όμιλο Gartner, εκτιμάται ότι 2,3 δισεκατομμύρια συνδεδεμένα πράγματα θα χρησιμοποιηθούν σε έξυπνες πόλεις φέτος – μια αύξηση 43% σε σχέση με το 2016. Αυτή η άνοδος της ψηφιακής συνδεσιμότητας εκθέτει επίσης μια σειρά από ευπάθειες που οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα παραταχθούν για να εκμεταλλευτούν.

Στο βιντεοπαιχνίδι Watch Dogs, μπορείτε να παίξετε έναν χάκερ που αναλαμβάνει το κεντρικό λειτουργικό σύστημα ενός φουτουριστικού, υπερ-συνδεδεμένου Σικάγο. Μόλις έχετε τον έλεγχο του συστήματος ασφαλείας της πόλης, μπορείτε να κατασκοπεύσετε τους κατοίκους χρησιμοποιώντας κάμερες παρακολούθησης, να υποκλέψετε τηλεφωνικές κλήσεις και να σακατέψετε την κρίσιμη υποδομή της πόλης, γονατίζοντας την πόλη.

Ενώ το Watch Dogs είναι απλώς ένα παιχνίδι, απεικονίζει ένα σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί στις σημερινές όλο και πιο έξυπνες πόλεις. Μόλις πρόσφατα έλαβε χώρα ένα μεγάλο hack που στόχευε την υποδομή του Διαδικτύου στις ΗΠΑ με μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις DDoS που έχουν καταγραφεί ποτέ. Η βασική αιτία εντοπίστηκε σε αγνοημένες ευπάθειες ασφαλείας σε εκατοντάδες χιλιάδες παραβιασμένες συνδεδεμένες βιντεοκάμερες. Παρόμοιες κάμερες και αισθητήρες με δυνατότητα Internet of Things (IoT) προωθούν την πρωτοβουλία Smart City που εξαρτάται από αυτές τις συσκευές για τη διαχείριση της υποδομής και των περιουσιακών στοιχείων ολόκληρης της πόλης. Ουσιαστικά, αυτή η εξάρτηση υποδηλώνει ότι ακόμη και τα μικρότερα αδύναμα σημεία ασφάλειας στην υποδομή της Έξυπνης Πόλης μπορούν να κλιμακώσουν την εκμετάλλευση της ασφάλειας σε αδιανόητα και ανεξέλεγκτα επίπεδα.

Γινόμαστε μια κοινωνία που είναι ολοένα και πιο πρόθυμη να παρακολουθεί κάθε μας κίνηση και συνομιλία για την αντιληπτή ευκολία μιας «ασφαλέστερης» και πιο αποτελεσματικής πόλης. Παραιτούμαστε από τα ατομικά μας δικαιώματα και ελευθερίες για να μπορέσει η μεγάλη κυβέρνηση να μας προστατεύσει καλύτερα.

Είναι μια επίκαιρη σκέψη, καθώς πρόσφατα είχαμε Ημέρα Μνήμης στον Καναδά και Ημέρα Μνήμης στις ΗΠΑ. Τις ημέρες αυτές τιμήσαμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας. Το ερώτημα στο μέλλον είναι, μήπως έχουμε γίνει πολύ πρόθυμοι να εγκαταλείψουμε αυτά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που τόσοι πολλοί έχουν πεθάνει για να διατηρήσουν, απλώς για να κάνουμε τη ζωή μας πιο βολική; Μια έξυπνη πόλη είναι στην πραγματικότητα, μια πόλη επιτήρησης, όπου το απόρρητο των πολιτών είναι το κόστος των κερδών αποδοτικότητας.

Μείνετε συντονισμένοι!

Σχολιάστε