Γιατί αγοράζουμε ρολόγια πολυτελείας;

Η αγορά μεταχειρισμένων ρολογιών, ή η γκρίζα αγορά όπως αποκαλείται συχνά, είναι κολοσσιαία. Είναι ένας κλάδος που σίγουρα ανθεί, καθώς όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται για την υπέροχη τέχνη του πολυτελούς ρολογιού. Αυτές τις μέρες, υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι ανθρώπων που αγοράζουν και πωλούν ελβετικά ρολόγια, ο καθένας με τη δική του άποψη για το τι είναι επιθυμητό και το πιο διάσημο ανά πάσα στιγμή. Μερικοί αγοραστές έχουν το βλέμμα τους σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι για κάποιο χρονικό διάστημα και έχουν ως προσωπικό τους στόχο να εξοικονομήσουν χρήματα και να αγοράσουν αυτό το κομμάτι. Μερικοί είναι αρκετά τυχεροί που έχουν τα οικονομικά για να κατέχουν μια ολόκληρη συλλογή και ανταλλάσσουν τακτικά μέσα και έξω από ρολόγια, χρηματοδοτώντας ένα χόμπι που συχνά κοστίζει χιλιάδες λίρες, δολάρια ή ευρώ. Υπάρχουν έμποροι που βγάζουν τα προς το ζην αγοράζοντας και πουλώντας μεταχειρισμένα ρολόγια και υπάρχουν εκείνοι που αγοράζουν ό,τι πιστεύουν ότι είναι υγιείς επενδύσεις και τους κρατούν κλειδωμένους σε ένα χρηματοκιβώτιο, ως περιουσιακό στοιχείο που εκτιμά, σαν να κατέχουν μετοχές σε μια αναπτυσσόμενη εταιρεία.

Τι επηρεάζει λοιπόν τη γνώμη ενός αγοραστή σχετικά με το ποιο είναι το σωστό ρολόι για αγορά;

Συχνά εξαρτάται από την προσωπική επιλογή. ένα τεράστιο ρολόι δεν ταιριάζει πάντα σε έναν μικρό καρπό. Σε κάποιους αρέσει ο ανοξείδωτος χάλυβας, σε άλλους αρέσει το ροζ χρυσό και σε κάποιους αρέσει η μοντέρνα εμφάνιση σαν τιτάνιο. Προφανώς το κόστος μπορεί επίσης να παίξει ρόλο, καθώς πολλά κομμάτια είναι απρόσιτα για μια μεγάλη μερίδα των οπαδών των ρολογιών.

Ένας παράγοντας που πιθανώς παίζει πιο σημαντικό ρόλο στην επιλογή ενός πολυτελούς ρολογιού από οποιονδήποτε άλλο, είναι αυτός του συμβόλου κατάστασης. Στη σύγχρονη κοινωνία στην οποία ζούμε, το σύμβολο του καθεστώτος είναι πιθανώς πιο σημαντικό από ποτέ. Αγοράζουμε πάντα αντικείμενα που επιτρέπουν στον κόσμο γύρω μας να γνωρίζει πόσο καλά τα πάμε και πόσο σκληρά εργαζόμαστε. Από το μεγάλο σπίτι στη λεωφόρο Wealthy μέχρι το αριστοκρατικό σπορ αυτοκίνητο, δείχνουμε αυτά τα υπάρχοντα με τον ίδιο τρόπο που δείχνει ένα παγώνι τα φτερά του και το πολυτελές ρολόι παίζει το ρόλο του σε αυτό – στην πραγματικότητα είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές μεταχειρισμένων στον κόσμο. Απόδειξη αυτού είναι η δημοτικότητα των πιο γνωστών από τις μάρκες ρολογιών. Οι άνθρωποι φορούν αυτά τα ρολόγια όχι απλώς επειδή είναι καλοφτιαγμένα ή ακόμα και υγιείς επενδύσεις, αλλά κυρίως επειδή οι γύρω τους θα γνωρίζουν τη μάρκα και θα αναγνωρίσουν την αντιληπτή επιτυχία που συνεπάγεται η χρήση αυτών των κομματιών.

Ωστόσο, υπάρχουν εκείνοι που σπάνε αυτό το καλούπι – οι αληθινοί λάτρεις του ρολογιού. Αυτοί είναι οι λαοί που υπήρξαν "παιχνίδι" στην παιδική χαρά πολυτελών ρολογιών για αιώνες, και είναι συνήθως τόσο παθιασμένοι με τα ρολόγια όσο ο Γκάντι με τα σανδάλια. Είναι από τον τύπο που κρατούν ένα ρολόι και το κοιτούν επί αιώνες, γιορτάζοντας την ανώτερη δεξιοτεχνία, το σχέδιο και την προσπάθεια που έχει καταβληθεί για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου τέχνης. Ο αληθινός λάτρης του ρολογιού αγοράζει ένα ρολόι επειδή του/της αρέσει αυτό το ρολόι και όχι επειδή το αγαπούν οι άλλοι. Στην πραγματικότητα, είναι συχνά ένα ρολόι που οι περισσότεροι δεν αναγνωρίζουν καν ως ακριβό ρολόι, ωστόσο πολλά από αυτά τα κομμάτια αξίζουν όσο ένα σπίτι στα προάστια, ενώ μερικά αξίζουν το ίδιο με τέσσερα σπίτια. Συχνά ο έρωτας είναι φευγαλέος και περισσότερο σαν ένας ανεμοστρόβιλος ρομαντισμός που σβήνει τόσο γρήγορα όσο φουντώνει, ενώ προχωρούν στο επόμενο "αληθινή αγάπη", αλλά μερικές φορές είναι ένας γάμος που διαρκεί για πάντα. Μερικά από τα καλύτερα κλασικά δεν θα πουληθούν ποτέ από τους ιδιοκτήτες τους.

Όποιος και αν είναι ο λόγος αγοράς και όποια και αν είναι η προσωπική σας προτίμηση, το πολυτελές ελβετικό ρολόι είναι ένα φανταστικό προϊόν και η βιομηχανία είναι ένα γόνιμο έδαφος για μερικούς από τους καλύτερους δημιουργούς και καινοτόμους στον κόσμο.

-B

Σχολιάστε