Η ιστορία των κλασικών αυθεντικών ρολογιών Stuhrling

Η Stührling Original, μια εταιρεία με ρίζες από το 1800, βγάζει περισσότερα από ρολόγια σήμερα. Κατασκευάζει ρολόγια που αποτελούν συνέχεια της ελβετικής ωρολογοποιίας ακριβείας που ξεκίνησε πριν από τέσσερις γενιές.

Τα σημερινά ρολόγια Stührling αγκαλιάζουν την παραδοσιακή γοητεία με μια «μοντέρνα αίσθηση του 21ου αιώνα». Ενώ τα στυλ έχουν αλλάξει, τα ρολόγια Stührling παραμένουν σε ζήτηση λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας των μηχανικών ρολογιών με αυτοτύλιγμα.

Τα ρολόγια Stührling ήταν μέρος της ιστορικής ελβετικής εποχής ωρολογοποιίας, όταν ονόματα όπως Perrelet, Breguet Girard-Perregaux, LeCoultre και Phillipe έβγαιναν στη σκηνή. Επίσης μέρος αυτής της σκηνής ήταν ο Max Stührling, ένας «σιωπηλός προστατευόμενος» του Jules-Louis Audemars, ενός διάσημου ωρολογοποιού που αργότερα ένωσε τις δυνάμεις του με τον Edward-Auguste Piguet και δημιούργησε τη γνωστή εταιρεία ρολογιών Audemars Piguet.

Ο Stührling ήταν προφανώς κύριος των περίπλοκων ρολογιών – εκείνων με αιώνια ημερολόγια, ενδείξεις φάσης σελήνης και χρονογράφους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μια ανώνυμη ιδιοφυΐα που εργαζόταν στην αφάνεια, παράγοντας τις καλύτερες και ακριβέστερες κινήσεις για μερικούς από τους πιο διάσημους ωρολογοποιούς της εποχής.

Όπως πολλοί εργάτες-φαντάσματα, ο Stührling έγινε πικραμένος και απογοητευμένος. Τον ενοχλούσε που μόνο οι πλούσιοι αριστοκράτες μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τα πολύπλοκα ρολόγια του. Ούτε ο Stührling ούτε ο μέσος εργαζόμενος της εποχής μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τέτοια πολυτελή ρολόγια. Στην πραγματικότητα, το κόστος των ρολογιών που κατασκεύαζε η Stührling ήταν σχεδόν ισοδύναμο με τον ετήσιο μισθό ενός εργαζομένου. Μέσα στην απογοήτευσή του, ο Stührling τσακώθηκε κάποτε με έναν από τους συντρόφους του και του έσπασε το χέρι – ένας τραυματισμός που μπορεί να τελειώσει την καριέρα του για κάποιον που έκανε τόσο περίπλοκη και ακριβή δουλειά. Αλλά ο Stührling δεν ανησυχούσε. Άγνωστος στους συνεργάτες του, ο Stührling είχε εκπαιδεύσει τον 11χρονο γιο του, Max, Jr., να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση.

Το χέρι του Stührling τελικά γιατρεύτηκε, αλλά η αίσθηση της αγανάκτησής του όχι. Πέθανε πριν κλείσει τα 50, ένας φτωχός που δεν έλαβε ποτέ την πλήρη ανταμοιβή για την ιδιοφυΐα του. Η οικογένεια προσπάθησε να συνεχίσει, αλλά μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, κανείς από την οικογένεια Stührling δεν ασχολούνταν ενεργά με την ωρολογοποιία. Ο Max Stührling III παρέμεινε σε επαφή με τη βιομηχανία, αλλά θα ήταν ο γιος του – Max Stührling IV – που θα συνέχιζε το έργο του προπάππου του.

Το 1999, ο Max Stührling IV εισήλθε στον κλάδο της ωρολογοποιίας. Ήταν αποφασισμένος να δημιουργήσει ρολόγια Stührling με την ίδια προσοχή στη λεπτομέρεια όπως τα ρολόγια του προπάππου του, αλλά και να δημιουργήσει περίπλοκα ρολόγια που οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά. Εξασφάλισε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του παππού του θα επιλυόταν.

Ως αποτέλεσμα, τα σημερινά ρολόγια Stührling Original είναι μερικά από τα πιο μοναδικά ρολόγια της αγοράς. Είναι κατασκευασμένα με χειροτεχνία του παλιού κόσμου και τεχνολογία αιχμής. Το άτομο που θέλει ένα ρολόι Stührling Original είναι εκείνο που θέλει κάτι πρωτότυπο και καινοτόμο.

Ένα καλό παράδειγμα ρολογιού Stührling Original είναι το κομψό ανδρικό ρολόι Everest Limited Edition Mechanical Tourbillon. Με το γνήσιο μαύρο κροκόδειλο λουράκι του, το ρολόι διατίθεται με θήκη από ανοξείδωτο χάλυβα σε ροζ ή ασημί τόνους σε σχήμα δακρύου. Διαθέτει μια έκθεση πίσω για να μπορείτε να εκτιμήσετε τη δουλειά. Ένας αριθμός περιορισμένης έκδοσης (από 75 για τη θήκη σε ροζ τόνο και 50 για τον ασημί τόνο) εμφανίζεται στην άκρη του πίσω μέρους της θήκης. Ο εντυπωσιακός μαύρος ανασηκωμένος καντράν διαθέτει δείκτες ευρετηρίου σε όλους τους αριθμούς εκτός από τις 5:00, 6:00, 7:00 και 12:00. Ένα κλουβί Tourbillon εμφανίζεται πάνω από τις 6:00. Η κίνηση των σκελετωμένων δεικτών ώρας και λεπτών είναι μια κίνηση ST-93301 Mechanical Tourbillon με 18 κοσμήματα. Ο ιμάντας 10 ιντσών ασφαλίζει με κούμπωμα πόρπης.

Ένα άλλο υπέροχο ρολόι Stührling Original είναι το Emperor’s Tourbillon Limited Edition Mechanical Watch για άνδρες. Μοιάζει με ρολόι τσέπης σε γνήσιο λουράκι κροκόδειλου. Η θήκη του ρολογιού διατίθεται σε χρυσό, ροζ ή ασημί τόνο. Το καντράν αυτού του ρολογιού διαθέτει πλήρως σκελετοποιημένο σχέδιο Tourbillon και φωτεινούς μπλε δείκτες ώρας και λεπτών. Η θήκη έχει στρογγυλεμένη κορώνα ώθησης και έλξης με κερματοδέκτη με cabochon στις 12:00. Διαθέτει μια έκθεση πίσω με τον χαραγμένο αριθμό περιορισμένης έκδοσης (από 111) για καθεμία από τις τρεις επιλογές χρωμάτων. Το χρώμα του στρογγυλού καντράν είναι διαφορετικό με κάθε επιλογή χρώματος: χρυσός για τη θήκη σε χρυσό τόνο, gunmetal για τη θήκη σε ροζ τόνους και ασημί για τη θήκη σε ασημί τόνους. Προσθέτοντας στη μοναδικότητα αυτού του ρολογιού, το καντράν διαθέτει μια στροβιλιζόμενη επάνω πλάκα που καλύπτει την κίνηση ST-93351 Mechanical Tourbillon με 18 κοσμήματα. Το λουράκι κροκόδειλου 10 ιντσών είναι μαύρο για τις θήκες σε χρυσό και ασημί τόνο και καφέ για τη θήκη σε ροζ τόνους.

Κανένα ρολόι Stührling Original δεν είναι το ίδιο. Αυτά που περιγράφονται παραπάνω είναι πολύ στυλιζαρισμένα, εστιάζοντας σε ορισμένες από τις επιπλοκές που εκτιμούν οι θαυμαστές της Stührling Original. Άλλα ρολόγια είναι πιο απλά, με βραχιόλια από κεραμικό σύνδεσμο και πιο συμβατικά καντράν. Αλλά ακόμη και αυτές είναι περιορισμένες εκδόσεις με το χαρακτηριστικό κλουβί Tourbillon στο πρόσωπο.

Αν ψάχνετε για ένα ρολόι που συνδυάζει τα καλύτερα του παρελθόντος και του παρόντος, μην ψάξετε περισσότερο από την Stührling Original.

Σχολιάστε