Η ιστορία των ρολογιών Casio

Μερικές φορές τα πράγματα ξεκινούν με τον πιο εκπληκτικό τρόπο. Πάρτε για παράδειγμα την εταιρεία ρολογιών Casio. Εάν σας ζητήθηκε να μαντέψετε ποιο ήταν το πρώτο προϊόν που κατασκευάστηκε από την Casio, μπορεί να νομίζετε ότι ήταν η αριθμομηχανή ή κάποιο άλλο είδος ηλεκτρονικού προϊόντος. Θα έκανες λάθος. Η Casio Company ιδρύθηκε το 1946 από τον Tadao Kashio. Καταλάβετε ότι αυτό ήταν στην Ιαπωνία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η οικονομική κατάσταση ήταν τουλάχιστον δεινή στην Ιαπωνία εκείνη την εποχή. Όταν ο κύριος Kashio ξεκίνησε την εταιρεία του, ήταν μηχανικός κατασκευής που ήλπιζε να κάνει ένα μεγάλο σπάσιμο.

Το μεγάλο του διάλειμμα εμφανίστηκε με έναν πολύ μοναδικό τρόπο. Ο Tadao Kashio ανέπτυξε ένα προϊόν που ονομάζεται σωλήνας yubiwa. Ο σχεδιασμός του επέτρεπε να φοριέται στο δάχτυλο. Χρησιμοποιήθηκε για να κρατά ένα τσιγάρο, επιτρέποντας στον καπνιστή να καπνίζει το τσιγάρο στο φίλτρο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιεί και τα δύο χέρια. Στη φτωχή Ιαπωνία της εποχής, τα τσιγάρα ήταν ένα καυτό εμπόρευμα και το προϊόν είχε συντριπτική επιτυχία. Ο σωλήνας yubiwa απέχει πολύ από τις αριθμομηχανές και τα ρολόγια που επρόκειτο να ακολουθήσουν, αλλά ξεκίνησε την εταιρεία στον δρόμο προς την επιτυχία.

Δεδομένου ότι είναι προφανές ότι ο κύριος Kashio ήταν ένας εφευρετικός άνθρωπος, χρειάστηκε μόνο λίγος χρόνος για να αποφασίσει να εξερευνήσει διαφορετικά προϊόντα. Στην επιχειρηματική έκθεση στην Ginza της Ιαπωνίας το 1949, ανακάλυψε ηλεκτρονικές αριθμομηχανές. Με τα έσοδα από την πώληση των σωλήνων yubiwa, ο κύριος Kashio και τα αδέρφια του άρχισαν να πειραματίζονται φτιάχνοντας τις δικές τους αριθμομηχανές. Εκείνη την εποχή, οι περισσότεροι αριθμομηχανές λειτουργούσαν με τη χρήση γραναζιών. Με επιμέλεια και σκληρή δουλειά, η Casio Company κυκλοφόρησε με την πρώτη αριθμομηχανή που χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες. Ο νέος τύπος αριθμομηχανής κυκλοφόρησε το 1954. Αυτή η αριθμομηχανή ήταν επίσης η πρώτη που είχε το 10ψήφιο πληκτρολόγιο και είχε μόνο ένα παράθυρο οθόνης σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές που είχαν τρία.

Όπως γνωρίζετε καλά, οι αριθμομηχανές δεν ήταν το μόνο προϊόν που κατασκευάστηκε από την Casio. Μετά την κυκλοφορία της αριθμομηχανής Model 14-A, πολλά περισσότερα προϊόντα σχεδιάστηκαν και κυκλοφόρησαν στο ευρύ κοινό. Την ίδια χρονιά με την κυκλοφορία του 14-A, η εταιρεία έγινε επίσης η Casio Computer Co., Inc. Αυτή είναι η εποχή που τα ρολόγια από την Casio άφησαν για πρώτη φορά το στίγμα τους στη βιομηχανία ρολογιών. Η Casio είναι γνωστή για την τεράστια ποικιλία και την καινοτομία των ρολογιών της σχεδόν από την αρχή της παραγωγής. Ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες ρολογιών που κατασκεύασαν τα διάσημα πλέον ρολόγια από κρύσταλλο χαλαζία. Τα ρολόγια χαλαζία που παράγονται από την Casio ήταν διαθέσιμα τόσο σε ψηφιακό όσο και σε αναλογικό στυλ. Είναι πιθανό ότι το πιο αξιομνημόνευτο ρολόι που παρήγαγε αυτή η εταιρεία ήταν το ρολόι αριθμομηχανής. Για όσους από εσάς δεν το θυμάστε, περιείχε όλες τις εκπληκτικές δυνατότητες διατήρησης χρόνου των κανονικών ρολογιών Casio, με ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό. Είχε μια μικροσκοπική αριθμομηχανή με μικροσκοπικό πληκτρολόγιο ενσωματωμένο στο ρολόι. Κατά τη διάρκεια της ακμής του ήταν ο όλεθρος των παντού καθηγητών μαθηματικών και ο σωτήρας κάθε μαθητή με έλλειψη μαθηματικών.

Δεδομένου ότι το ρολόι της αριθμομηχανής ήταν τόσο διασκεδαστικό, η Casio συνέχισε να ανεβάζει τον πήχη. Αυτή η εταιρεία ήταν επίσης η πρώτη που σχεδίασε και παρήγαγε ένα ρολόι που θα μπορούσε να δώσει στον ιδιοκτήτη του μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Ένα τέτοιο ρολόι θα μπορούσε να εμφανίζει την ώρα πολλών διαφορετικών ζωνών ώρας με το πάτημα ενός κουμπιού. Άλλα ήταν εξοπλισμένα για να δίνουν λεπτομέρειες για τον καιρό, όπως τη θερμοκρασία και τη βαρομετρική πίεση. Οι ορειβάτες παλαιότερων εποχών λάτρευαν ιδιαίτερα την έκδοση που συνόδευε ένα μετρητή για να υποδείξει το υψόμετρο. Ενώ άλλοι κατασκευαστές ρολογιών είχαν κολλήσει στο ίδιο παλιό, το ίδιο παλιό, η Casio προσέφερε συνεχώς νέες και συναρπαστικές παραλλαγές στο κλασικό ρολόι χειρός.

Έχοντας κατά νου τους αληθινούς geeks του gadget του κόσμου, η Casio δημιούργησε ένα ρολόι μόνο για αυτούς. Είναι η σειρά ρολογιών Wave Ceptors. Πραγματικά ξεπέρασαν τον εαυτό τους με αυτό. Αυτά τα ρολόγια είναι εξοπλισμένα για λήψη ραδιοφωνικών σημάτων που επιτρέπουν στο ρολόι να διατηρεί ακριβή την ώρα. Μπορούν επίσης να πουν την ώρα σε διαφορετικές ζώνες ώρας, ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει ξυπνητήρια και χρονοδιακόπτες. Αυτή η σειρά ρολογιών συνοδεύεται επίσης από ένα απίστευτα εκτενές εγχειρίδιο χρήσης για να παρέχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες στον ιδιοκτήτη.

Από τον σωλήνα yubiwa μέχρι τις καλύτερες αριθμομηχανές και ρολόγια στον κόσμο, το Casio έχει κάνει πολύ δρόμο από την ταπεινή του αρχή. Συνεχίζουν να προκαλούν τον εαυτό τους και τους ανταγωνιστές τους σε νέες υψηλότερες κορυφές και προσφέρουν τα καλύτερα προϊόντα που μπορεί να δημιουργήσει η ηλεκτρονική.

-B

Σχολιάστε