Παρακολουθήστε την τυφλή σας πλευρά!

Η ταινία “Blind Side” βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Michael Oher, τώρα με τους Baltimore Ravens, οι οποίοι νωρίτερα στη ζωή τους είχαν γίνει φίλοι με τη μητέρα ενός σχολικού φίλου, την οποία υποδύθηκε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Sandra Bullock. Άλλοι παίζει επιθετικό τάκλιν για την ομάδα της σχολής του και κάνει μια πραγματικά εντυπωσιακή δουλειά προστατεύοντας την τυφλή πλευρά του στρατηγού του.

Υπάρχει ένα άλλο είδος τυφλής όψης που αξίζει την προσοχή μας: «τυφλές πλευρές» που ευθύνονται για τον θάνατο των ηγετών και των θεσμών τους, των οικογενειών και των φίλων τους, των κοινοτήτων και των οικονομιών τους – όπως οι τυφλές πλευρές που συνέβαλαν στην τελευταία ύφεση, τη χειρότερη μας εδώ και δεκαετίες. Είναι πολύ τρομακτικό να ακούς όπως ο Άλαν Γκρίνσπαν, πρώην και νυν γραμματείς του Οικονομικού μας και οι επικεφαλής των παγκόσμιων τραπεζών – αναμφίβολα αρκετά έξυπνοι άνθρωποι από πολλές απόψεις – να παραδέχονται ότι ήταν τυφλοί στις δυνάμεις που έπαιξαν που προκάλεσαν την κατάρρευση των παγκόσμιων αγορών ακινήτων και χρηματοπιστωτικών αγορών και αυτό σχεδόν κατέστρεψε την οικονομία μας. Υπάρχουν και άλλα είδη τυφλών πλευρών που μας βάζουν σε μπελάδες – τύφλωση για τα δυνατά ή τρωτά σημεία των δικών μας ή του οργανισμού μας, για τις συνεισφορές ή τους περιορισμούς των άλλων, για τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς ή των αποφάσεών μας σε άλλους, για «κακά νέα» ή αδυναμία να το ακούσουμε και μυριάδες άλλες πραγματικότητες που επηρεάζουν τις ζωές και τους οργανισμούς μας χωρίς καμία επίγνωση.

Έχουμε ακούσει πολλά για τα πλεονεκτήματα των «αυθεντικών» ηγετών, οργανώσεων, εμπειριών και ανθρώπων. Αυθεντικότητα σημαίνει να είσαι αληθινός και ένα σημαντικό μέρος αυτού είναι οι ηγέτες, οι οργανισμοί, οι εμπειρίες και οι άνθρωποι να είναι στην πραγματικότητα αυτό που ισχυρίζονται ή παρουσιάζονται ότι είναι. Ένα άλλο σημαντικό μέρος του να είσαι αληθινός, ωστόσο, είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζεις και να διατυπώνεις την πραγματικότητα – κάτι που προφανώς ήταν πολύ περιορισμένο καθώς οι CEO, οι επενδυτικοί τραπεζίτες και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχασαν ή αγνόησαν τα προειδοποιητικά σημάδια της κατάρρευσης της αγοράς μέχρι το 2008. Τα σημάδια ήταν σίγουρα εκεί; Το νέο βιβλίο του Michael Lewis, The Big Short*, εξιστορεί τη δουλειά του Michael Burry, ενός επενδυτή που διάβασε σωστά τα σημάδια. Ο κ. Burry διάβασε προσεκτικά όλες τις περιγραφές των επενδύσεων σε ακίνητα, με νομική γλώσσα και περίεργα αρκτικόλεξα. έδωσε προσοχή στην αυξανόμενη ευκολία για τους ιδιοκτήτες κατοικιών στην απόκτηση πιστώσεων και παρατήρησε μέχρι το 2005 ότι τα πρότυπα δανεισμού είχαν πιάσει πάτο. Προσθέτοντας τα όλα αυτά, ο Burry πόνταρε ότι χρεόγραφα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων θα έχαναν χρήματα με το να τους «πουλήσουν». έκανε δισεκατομμύρια.

Γιατί ο Μάικλ Μπέρι έδωσε σημασία στο τι συνέβαινε ενώ τόσοι άλλοι δεν το έδωσαν; Αστειεύεται για το πώς μπορεί να οφείλεται στο να βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά από την παιδική ηλικία που χάθηκε το ένα μάτι. είτε αυτό είναι αλήθεια είτε όχι, σίγουρα «το να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά» είναι ένας τρόπος να προστατεύσουμε την «τυφλή μας πλευρά». Ένας τρόπος για να το κάνουμε μόνοι μας είναι απλώς να υιοθετήσουμε μια διαφορετική οπτική γωνία και να δούμε τα πράγματα από όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές οπτικές γωνίες. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το “παίζοντας τον δικηγόρο του διαβόλου”, να περιμένεις μια μέρα για να δεις τα πράγματα με διαφορετικό πρίσμα ή να αλλάζεις τοποθεσίες ή να πηγαίνεις σε μια υποχώρηση για να αποκτήσεις προοπτική. Ένας ακόμη καλύτερος τρόπος είναι να αναζητήσετε και να χρησιμοποιήσετε τη συμβολή άλλων, και όσο περισσότερες και πιο διαφορετικές είναι συνήθως οι προοπτικές, τόσο το καλύτερο. Εδώ είναι μια περίπτωση όπου υπάρχει πραγματικά δύναμη στους αριθμούς.

Ο δρόμος προς την αποτυχία είναι στρωμένος με τυφλά σημεία, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών και ολόκληρων βιομηχανιών τυφλών έναντι της αγοράς ή της ανταγωνιστικής δυναμικής. Αφού κυριάρχησε στην αγορά αυτοκινήτων, ο Henry Ford έχασε σημαντικό μερίδιο αγοράς από τη General Motors στις αρχές του εικοστού αιώνα, επειδή ήταν τυφλός για να αλλάξει τα γούστα των καταναλωτών. Η ζήτηση για «βασική μεταφορά» έδωσε τη θέση της στις προτιμήσεις για διαφορετικά μοντέλα με περισσότερα χαρακτηριστικά και περισσότερα χρώματα. Ολόκληρη η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ήταν τυφλή για την καταπάτηση των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών, χάνοντας τελικά σχεδόν το ήμισυ του συλλογικού τους μεριδίου αγοράς. Η IBM έπεσε εκτός ισορροπίας τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, τυφλή για την πιθανότητα ότι οι μικροί προσωπικοί υπολογιστές, και η Apple ειδικότερα, θα ήταν πολλά. Μερικές φορές η ταχεία ανάπτυξη, η επιτυχία ή το μέγεθος συμβάλλουν σε τυφλά σημεία, όπως προφανώς ίσχυε με γιγάντιες οργανώσεις το 2008 που πιστεύεται ότι ήταν «πολύ μεγάλοι για να αποτύχουν». Ο Ρίτσαρντ Τέντλοου κάνει εξαιρετική δουλειά στην τεκμηρίωση κλασικών περιπτώσεων άρνησης, στενού ξαδέλφου των τυφλών πλευρών, στο νέο του βιβλίο Άρνηση.*

Ένα τρομακτικό πράγμα για τις τυφλές πλευρές είναι ότι ό,τι κρύβουν εξακολουθεί να υπάρχει, επηρεάζοντας τις ζωές και τους οργανισμούς μας είτε το γνωρίζουμε είτε όχι. γι’ αυτό λέγονται “τυφλές πλευρές!” Δυστυχώς, μερικές φορές μαθαίνουμε για τις τυφλές πλευρές όταν είναι πολύ αργά – μετά από μια κρίση, τραυματικές απώλειες ή σκάβοντας μια τρύπα που είναι πολύ μεγάλη για να ξεφύγουμε. Ξέρω ότι έχω μείνει τυφλός κατά καιρούς ως προς την πραγματικότητα του τι συνέβαινε ή για την κατάστασή μου, όταν μια καλύτερη κατανόηση του τι εμπόδιζε την άποψή μου θα είχε πολλά οφέλη. Τα πράγματα που «απλώς δεν ακολουθούν τον δρόμο μας» ξανά και ξανά ή το να βρισκόμαστε να πέφτουμε στα ίδια προβλήματα με συνέπεια είναι συνήθως σημάδια τυφλών πλευρών και αδυναμίας ή απροθυμίας μας να αντιμετωπίσουμε ορισμένες αλήθειες. Αυτές είναι στιγμές που πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για σοβαρό προβληματισμό, να αναζητήσουμε ανατροφοδότηση που πραγματικά προσέχουμε και να ανοιχτούμε ή να αναζητήσουμε εμπειρίες που θα μας βοηθήσουν να δούμε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία. έγκυρες έρευνες προσωπικότητας, απογραφές δεξιοτήτων ή “έρευνα 360° για άτομα, ειδικά όταν συνοδεύονται από καθοδήγηση, μπορούν να βοηθήσουν εδώ. Ίσως σε τέτοιες στιγμές να χρειαζόμαστε αυτό που οι Βουδιστές αναφέρουν ως Kalyana mitra ή “ευγενή φίλο”, ο οποίος ως John Ο O’Donahue μας λέει στο Anam Cara* “δεν θα δεχτεί την προσποίηση, αλλά θα σας αντιμετωπίσει απαλά και σθεναρά με τη δική σας τύφλωση.” Οι οργανισμοί και οι ομάδες μπορούν επίσης να είναι τυφλοί ως προς τα δυνατά και τα τρωτά τους σημεία. επιδέξια ερμηνεία από έναν σύμβουλο, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επικίνδυνα τυφλά σημεία.

Όλοι πιθανότατα έχουμε αρκετά σοβαρές προσωπικές, επαγγελματικές, οργανωτικές και κοινοτικές προκλήσεις να επιλύσουμε χωρίς να είμαστε αναπηρικοί από τυφλά σημεία.

  • Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τυφλά σημεία μπορεί να επηρεάζουν τη ζωή ή την εργασία σας; πως μπόρεσες να το μάθεις; Ποια είναι μερικά βήματα που θα μπορούσατε να κάνετε για να αντισταθμίσετε πιθανά τυφλά σημεία;
  • Μπορεί να υπάρχουν τυφλά σημεία που επηρεάζουν τους άλλους γύρω σας – ίσως γνωστούς, τον οργανισμό, τον κλάδο ή την κοινότητά σας; Πώς θα μπορούσατε να επιστήσετε την προσοχή σε αυτά και να μειώσετε τον αντίκτυπό τους;

«Το ενενήντα τοις εκατό των δεινών του κόσμου προέρχονται από τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους, τις ικανότητές τους, τις αδυναμίες τους και ακόμη και τις πραγματικές τους αρετές». (Σίδνεϊ Χάρις)

Σχολιάστε