Πώς να επιλέξετε ένα νέο ρολόι τρεξίματος

Ένα αθλητικό ρολόι είναι το δεύτερο πιο σημαντικό εργαλείο του δρομέα (μετά τα παπούτσια).

Η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι μια οδυνηρή εμπειρία και είναι εύκολο να επιλέξετε το λάθος. Μου πήρε μέχρι τα 24 μου χρόνια για να βρω ένα αθλητικό ρολόι που μου άρεσε πολύ και κράτησε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ρολόι μου.

Το πρώτο πράγμα που εσύ πρέπει ψάξτε όταν επιλέγετε ένα νέο ρολόι τρεξίματος πρέπει να είναι κατάλληλο, γιατί αν ένα ρολόι δεν είναι άνετο τότε δεν θα το φορέσετε ποτέ. Εάν έχετε μικρό καρπό, ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψετε μεγάλους αριθμούς ή κουμπιά για να αποφύγετε να αποκτήσετε ένα ρολόι που δεν ταιριάζει σωστά. Οι περισσότερες λωρίδες ρολογιών μπορούν να αντικατασταθούν, επομένως εάν ένα αθλητικό ρολόι δεν ταιριάζει σωστά, μπορείτε πάντα να αποκτήσετε μια πιο άνετη ζώνη ρολογιών (ή να κλέψετε μια από ένα ρολόι που ταιριάζει καλά) για να βελτιώσετε το επίπεδο άνεσης.

Το επόμενο στοιχείο που πρέπει να αναζητήσετε είναι πόσο καλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ρολόι ενώ είναι στον καρπό σας και είστε σε κίνηση. Εάν τα νούμερα είναι πολύ μικρά και δεν μπορείτε να δείτε τι λένε, το ρολόι δεν θα σας βοηθήσει να προπονηθείτε. Εάν η διεπαφή είναι μπερδεμένη ή δύσκολη στη χρήση, τότε πιθανότατα θα καταλήξετε να αφήσετε πίσω το ρολόι ή να μην το χρησιμοποιήσετε σύμφωνα με τις δυνατότητές του.

Η αντοχή στο νερό είναι εκπληκτικά σημαντική για οποιονδήποτε τρέχει σε εξωτερικούς χώρους. Είχα δύο ρολόγια που πέθαναν πάνω μου λόγω ζημιάς από το νερό. Το πρώτο βράχηκε σε μια καταιγίδα και μόλις σταμάτησε να λειτουργεί, ενώ το άλλο βυθίστηκε ελαφρά ενώ περνούσε μέσα από ένα ρέμα σε ένα μονοπάτι που οδηγεί σε ελάχιστα ευανάγνωστα νούμερα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που τείνετε να θεωρείτε δεδομένο είναι ότι ένα αθλητικό ρολόι θα έχει μνήμη lap και split. Πάντα πίστευα ότι κάθε ρολόι που είχε μια λειτουργία χρονομέτρου (η οποία είναι δεδομένη σε ένα αθλητικό ρολόι) και που θα μπορούσε να σας δείξει τους χρόνους του γύρου και των τμημάτων σας θα μπορούσε να τα θυμάται μέχρι το τέλος της προπόνησης ή ακόμη και να αποθηκεύει πολλές προπονήσεις. Είχα ένα ρολόι, ωστόσο, που είχε ωραίους μεγάλους αριθμούς, αλλά μπορούσε να εμφανίσει μόνο έναν γύρο και να χωρίσει τον χρόνο όταν πατούσες το κουμπί. Μόλις πατήσετε το κουμπί για τον επόμενο γύρο σας, αυτός ο διαχωρισμός χάνεται για πάντα. Ήταν μια χαρά σε τυχαίες διαδρομές, αλλά όχι για οποιοδήποτε είδος διαλειμματικής εργασίας.

Αυτό το ρολόι χωρίς μνήμη split και lap είχε επίσης μια λειτουργία “bank data”, η οποία ήταν εντελώς άχρηστη. Προσέξτε για λειτουργίες όπως αυτή, ειδικά εάν υπάρχει πιθανότητα να εμποδίσουν τη χρηστικότητα και να δυσκολέψουν τη χρήση των λειτουργιών που πραγματικά θέλετε.

Μερικά άλλα ωραία χαρακτηριστικά που μπορείτε να προσέχετε είναι οι μεγάλες μνήμες γύρων, η αποθήκευση πολλαπλών προπονήσεων αυτών των μνημών γύρου, χρονόμετρα αντίστροφης μέτρησης και προγραμματιζόμενοι χρονοδιακόπτες διαστήματος και οδηγοί ρυθμού. Ορισμένα ρολόγια θα σας επιτρέψουν να εισαγάγετε πόσο μακριά είναι η κούρσα σας και πόσο χρόνο περιμένετε ότι θα σας πάρει. Όταν πατάτε το κουμπί του γύρου κάθε μίλι (ή χιλιόμετρο) ή εάν είναι ενεργοποιημένο το GPS, μπορείτε να δείτε πόσο μακριά βρίσκεστε.

Εάν είστε πολύ φανταχτεροί, μπορείτε να βρείτε μερικά ρολόγια που διαθέτουν παρακολούθηση GPS ή αυτή τη διεπαφή με το iPod σας και να σας πουν πόσο μακριά και πόσο γρήγορα τρέχετε, τον καρδιακό σας ρυθμό και χίλια άλλα χαρακτηριστικά που μπορεί να είναι ή όχι αξίζει τα επιπλέον χρήματα που θα έπρεπε να πληρώσετε για αυτά.

Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το επόμενο ρολόι σας.

Σχολιάστε