Χαρακτηριστικά των επίπλων Art Deco

Μεταξύ του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γεννήθηκε η απόδραση μέσω της τέχνης και μπήκε σε κάθε τρόπο ζωής. Φάνηκε στα έπιπλα, τα κοσμήματα και την αρχιτεκτονική. Αυτή η νέα επανάσταση τέχνης έγινε γνωστή ως “Art Deco” και ήταν κομψή, πολυτελής και υπερβολική. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι καλλιτέχνες ήθελαν να δημιουργήσουν ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον.

Το κίνημα Art Deco άρχισε να παρακμάζει όταν ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, επειδή τα έπιπλα θεωρούνταν υπερβολικά για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι. Πολλά από τα κομμάτια αποτελούν πλέον μέρος συλλογών τέχνης.

Χαρακτηριστικά επίπλων Art Deco

Στα έπιπλα, ο καλλιτέχνης ενσωμάτωσε θέματα από σιντριβάνια και ηλιοφάνεια για να συμβολίσει την ανατολή μιας νέας σύγχρονης εποχής. Υπήρχαν επίσης γεωμετρικά σχήματα που ήταν συμβολικά για την τεχνολογία και τα μηχανήματα. Οι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν επίσης από αρχαίους πολιτισμούς, όπως οι πολιτισμοί της Κεντρικής Αμερικής, της Αιγύπτου και της Ασίας. Χρησιμοποιούσαν πλούσια υφάσματα και ζωηρά χρώματα. Είδατε σατινέ μεταλλικά φινιρίσματα, θορυβώδεις καθρέφτες, εξωτικά στολίδια όπως κοσμήματα και πολυτελή δέρματα. Οι καλλιτέχνες δεν χρησιμοποίησαν κλασικά υλικά για τα έπιπλά τους, αλλά αντίθετα χρησιμοποιούσαν υλικά με γυαλί, ένθετο και λακαρισμένο ξύλο, ανοξείδωτο χάλυβα και αλουμίνιο. Χρησιμοποίησαν επίσης τολμηρή συμμετρία και επανάληψη, σαρωτικές καμπύλες, μοτίβο ηλιοφάνειας και μοτίβα σεβρόν.

Τύποι επίπλων

• Καθρέφτες-κομμώδες, τραπεζάκια σαλονιού και νεσεσέρ και μπουντουάρ κατασκευάζονταν με καθρέφτες

• Έπιπλα από εξωτικό ξύλο – διάφορα έπιπλα δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας σπάνια ξύλα όπως ο έβενος, η αμποίνα, το βιολετί και το μαόνι. Χρησιμοποιούσαν επίσης ξύλα που δεν ήταν τόσο ακριβά όπως τέφρα, άφθονη και βελανιδιά. Μόλις ολοκληρωθούν τα έπιπλα, θα βάλουν ένα παλτό λάκας που θα του δώσει μια κομψή λαμπερή εμφάνιση. Κατά την κατασκευή ντουλαπιών Art Deco, η χρήση λάκας ήταν ευρέως διαδεδομένη.

• Φινίρισμα μετάλλων – τη δεκαετία του 1920 συμβολίζονταν η βιομηχανική άνθηση και η εποχή των μηχανών, τα οποία μεταφέρθηκαν και στα έπιπλα. Είχε φουτουριστική εμφάνιση με ανοξείδωτο ατσάλι και μεταλλικά φινιρίσματα.

• Δερμάτινα έπιπλα-κατά τη διάρκεια της περιόδου Art Deco τα δερμάτινα έπιπλα ήταν μεγάλη επιτυχία. Τα έπιπλα ήταν φτιαγμένα από μαλακά δέρματα με πλούσια υφή σε τρία κύρια χρώματα, τα οποία ήταν ταμπά, μαύρο και καφέ. Μερικοί έβαφαν το δέρμα σε έντονα χρώματα όπως πορτοκαλί μανταρινιού ή κόκκινο κερασιού. Θα μπορούσατε να βρείτε οθωμανούς, πολυθρόνες και καναπέδες από δέρμα.

• Ξύλινα ένθετα-πρωταρχικό χαρακτηριστικό της εποχής του Art Deco ήταν να δίνουν στις πολυθρόνες και στους καναπέδες ένα κλασικό ξύλινο ένθετο. Αυτό έδωσε στα έπιπλα μια ακριβή εκλεπτυσμένη γοητεία. Τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν κυρίως οι καλλιτέχνες ήταν πλούσιοι τόνοι χρυσού, χαλκού και μεταλλικού.

• Πολυτελή στολίδια-η επίπλωση ήταν διακοσμημένη με τόνους από πολυτελή κουαρτάκια, όνυχα, ελεφαντόδοντο, γυαλί Murano, νεφρίτη και άλλες πέτρες. Οι καλλιτέχνες τα χρησιμοποιούσαν κυρίως σε ρολόγια τοίχου, πολυελαίους, λάμπες και ραδιόφωνα για να τους δώσουν επικούρεια και μοντέρνα εμφάνιση.

Σχολιάστε