AA: Ποιους Βοηθά – Ποιους Βλάπτει – Ποιους Να Προσέχετε!

AA: Ποιους βοηθάει. Ποιους βλάπτει. Ποιον να προσέχετε!

Μεταξύ των πολλών μύθων και ψευδαισθήσεων γύρω από την κατάχρηση αλκοόλ και τον «αλκοολισμό» είναι η κοινή πεποίθηση ότι η ΑΑ είναι ο «μόνος τρόπος». Η πραγματικότητα είναι ότι η ΑΑ όχι μόνο δεν είναι ο μόνος τρόπος, αλλά δεν είναι καν στην πρώτη πεντάδα.

Ναι, μερικοί άνθρωποι κάθε χρόνο βρίσκουν την ΑΑ χρήσιμη για την επίτευξη ανακούφισης από την κατάχρηση ή την εξάρτησή τους από το αλκοόλ. Λοιπόν, ποιοι είναι αυτοί; Και είσαι ένας από αυτούς;

Πριν από πενήντα χρόνια οι θείοι μου, ένα αρκετά έξυπνο μάτσο με κρούστα, αναφέρονταν στην ΑΑ ως «Κοινωνία του Πίτερ Παν». Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, χρησιμοποιώντας το μοντέλο ανάπτυξης ενηλίκων της Δρ. Jane Loevinger, δεν με έκπληξη επιβεβαίωσα ότι είχαν δίκιο, κυρίως. Η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων επιτυχίας ΑΑ αποδεικνύεται ότι είναι τα άτομα που συνελήφθησαν στο στάδιο ωρίμανσης “Κονφορμιστή” ηλικίας 12-14 ετών.

Λίγος προβληματισμός είναι το μόνο που χρειάζεται για να το επιβεβαιώσετε μόνοι σας. Ποιος άλλος, τελικά, θα επηρεαζόταν από μια ομάδα συνομηλίκων χαμηλού επιπέδου, συνθήματα, μπιχλιμπίδια, μενταγιόν, αυτοκόλλητα προφυλακτήρα και ούτω καθεξής; Ποιος άλλος θα φοβόταν τόσο πολύ τις «νορμίες», την οικειότητα και να εγκαταλείψει τη ζωή του που εστιάζεται στο αλκοόλ;

Χαμένος στον κόσμο αυτών των Αληθινών Πιστών είναι η πιο συνηθισμένη και τραγική πραγματικότητα – ο πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που βλάπτει η ΑΑ. Πράγματι, αυτό το γεγονός είναι τόσο αναθεματισμένο για τους πιστούς που η αλληλογραφία μίσους πέφτει βροχή κάθε φορά που το αναφέρουμε – αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο αληθινό.

Ποιος είναι κακός; Και πάλι στο μοντέλο του Loevinger, είναι τα λαμπερά, ευαίσθητα, δημιουργικά «Αυτόνομα» άτομα. Αυτή είναι η λέξη-κλειδί, άτομα, όσοι έχουν φτάσει στην ωριμότητα και που κάνουν συχνά χρήση αλκοόλ από πλήξη και μοναξιά ή για να βρουν προσωρινή ανάπαυλα σε έναν δύσκολο κόσμο.

Η ΑΑ και οι Αληθινοί Πιστοί δεν είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν το προφανές γεγονός ότι δεν είναι όλες οι καταχρήσεις αλκοόλ «ίσες». Ούτε, είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν ότι οι άνθρωποι δεν είναι «ανίσχυροι» απέναντι στο αλκοόλ. Επιπλέον, θα αρνηθούν απολύτως ότι υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες τρόποι για να αφήσετε πίσω την κατάχρηση αλκοόλ. Ακόμη και μερικές φορές καταφέρνουν να πείσουν ακόμη και τους πιο προικισμένους ανάμεσά μας ότι “ΑΑ είναι ο μόνος τρόπος” και επειδή αυτοί οι προικισμένοι άνθρωποι γενικά απεχθάνονται τη συμμόρφωση του ΑΑ, σπαταλούν χρόνια πίνοντας περισσότερο ή, περιστασιακά, αυτοκτονούν σε απόγνωση.

Άλλοι πάλι περνούν από το AA και το χρησιμοποιούν ως περίοδο ανάπαυσης και προβληματισμού πριν ξεπεράσουν τόσο το “Το Πρόγραμμα” και το πρόβλημά τους. Μερικά από αυτά τα «Ευσυνείδητα» άτομα μένουν και γίνονται οι χορηγοί που κάθε κομφορμιστικό μέλος μπορεί μόνο να ελπίζει να αποκτήσει. Εκτελώντας τη δική τους εκδοχή της κοινοτικής υπηρεσίας, αυτοί οι αφοσιωμένοι AAers παρέχουν όντως μέρος της προστασίας και η ανατροφή της τάξης και του αρχείου δεν θα ξεπεράσει ποτέ την ανάγκη.

“ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ”? Γιατί προστασία;

Δυστυχώς, υπάρχει ακόμη ένα άλλο στοιχείο στη συνδρομή AA – οι χαμηλού επιπέδου “Αυτοπροστατευόμενοι” που, ακολουθώντας το πρότυπο του Bill W.”, χρησιμοποιούν το AA ως γόνιμα χωράφια για τα 13α παιχνίδια απατεώνων και τη σεξουαλική αρπαγή τους. Αυτοί είναι αυτοί που αναζητούν οι άνθρωποι στην ΑΑ πρέπει να είναι συνεχώς σε επιφυλακή και υπάρχουν σχεδόν σε κάθε ομάδα και σε κάθε επίπεδο της ΑΑ.

Είναι το ΑΑ για εσάς; Δεν χρειάζεστε θεραπεία με βάση την ΑΑ, χρειάζεται, ίσως, να επισκεφτείτε μερικές συναντήσεις και να δείτε αν ταιριάζει. Αν δεν το κάνει – και δεν ισχύει για πάνω από το 95% όσων το δοκιμάζουν – τότε κοιτάξτε τις εναλλακτικές. Υπάρχουν μισή ντουζίνα αποτελεσματικά προγράμματα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και ένα από αυτά μπορεί να ταιριάζει με τις ανάγκες σας και να σας προσφέρει την πραγματική βραχυπρόθεσμη βοήθεια που βασίζεται στην έρευνα που χρειάζεστε για να αφήσετε πίσω την κατάχρηση αλκοόλ. Μόνιμα.

Σχολιάστε